Vyer från stugan

Om mig

Mitt foto
Ja vem är jag? En kvinna på 50+ som tillbringar min mesta tid i hemmet med mina hundar o katter. Gift och har två underbara flickor :) Älskar gamla saker,loppis och auktionsfynd som alla hamnar på vår högt uppskattade sommarstuga :)

Gott, Gott, Gott








Citronpaj med marängtäcke


En perfekt avslutning på en middag!
Receptet är för 4 personer.

Pajskal

  • 125 gram smör
  • 1-2 msk kallt vatten
  • 2,5 dl vetemjöl

Citronkräm

  • 3 äggulor
  • 50 gram smör
  • saften av en citron
  • finrivet skal av en citron
  • 1 msk vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker

Maräng

  • 3 äggvitor
  • ½ dl florsocker

Gör så här:

Bland ingredienserna till degen och arbeta samman till en smidig deg, för hand eller i matberedare.
Ställ degen kallt en stund. Kavla sedan ut degen så att den täcker pajformen, den ska räcka upp över kanterna.
Smörj formen, eller skölj den med kallt vatten innan du lägger i pajdegen.
Grädda pajdegen i cirka 10 minuter i 225 grader, tills den fått fin färg. Låt den svalna.
Vispa samman ingredienserna till fyllning i en kastrull. Sjud under vispning till den tjocknar. Ta av från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat något.
Ett sätt att påskynda avsvalningen är att sätta kastrullen i vattenbad.
Bred ut citronkrämen i pajskalet.
Vispa upp äggvitorna till hårt skum. Blanda försiktigt ner sockret.
Bred ut marängen över citronkrämen och grädda pajen i cirka 200 grader tills den fått fin färg.
Servera ljummen eller kall, som den är eller med vaniljglass.


Dessa underbara bär.



Smulpaj.

Ingredienser

6-8 port

3 dl vetemjöl
2–3 msk strösocker
100 g Arla smör

Bärfyllning:
3/4 - 1 liter färska eller frysta blåbär, hallon, krusbär eller jordgubbar
3/4 dl strösocker
1/2 -1 msk potatismjöl

Till servering:
2 dl Arla Köket vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker


Gör så här




Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Blanda bären med socker och potatismjöl i en ugnssäker form. Obs den större mängden potatismjöl till frysta bär. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.

Vispa grädden. Vispa ner äggula, strösocker och vaniljsocker. Servera såsen till pajen.

Äppelfyllning:
Byt ut bären mot 3/4 liter tunna äppelklyftor. Blanda dem med 1/2 dl strösocker och 1 tsk kanel.

Nektarinfyllning:
Byt ut bären mot 3/4 liter tunna nektarinklyftor. Blanda dem med 1/2 dl strösocker och rivet skal och saft av 1/2 citron.

Plommonfyllning
Byt ut bären mot 3/4 liter plommonklyftor. Blanda dem med 1/2 dl strösocker och 1/2 -1 tsk kanel.

Tips!
Det är också gott att servera smulpajen med Kelda vaniljsås eller Arla Köket Kesella kvarg vanilj.





Kokosmums


Du behöver:
tillsätt detta till sockerblandningen.
4 ½ dl strösocker
¾ dl florsocker
1 äggvita
1 ½ dl kallt vatten
1 ½ msk gelatinpulver
1 ½ dl kokhett vatten
Strössel:
4-5 dl kokosflingor
1 ½ msk kakao

Gör så här:

Blanda strösocker, florsocker, äggvitan och det kalla vattnet i en skål. Rör ut gelatinpulvret i det varma vattnet och vispa allt med elvisp ca 25 minuter. Idealiskt är en elvisp med roterande bunke som då sköter sig själv.

Blanda kokos och kakao. Strö ut en del av det som ett täcke i en rektangulär form ca 20×30 cm.
Häll smeten i formen och strö över så mycket strössel som fastnar. Spara övrigt strössel.
Låt smeten stå kallt tills den stelnat, ca 2 timmar.
Skär smeten i rutor, ca 4×5 cm. Doppa snittytorna i resten av strösslet så att bitarna är helt täckta med strössel.
Förvara dem svalt.

Lycka till!



Ja det är sant, så här mycket gott finns det att göra till helgen, frågan är bara vad.
Allt kan man inte göra för då äter man ihjäl sig :)


Helt klart en favorit :) Mums



Drömtårta


Du behöver:
3 st ägg
1,5 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
Enkel smörkräm:

85 gram rumsvarmt smör
1,5 dl siktat florsocker
1 st äggula
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Vispa sockret och äggen poröst.
Sikta ner potatismjöl, bakpulver och kakao och rör tills allt är väl blandat.
Bred ut smeten på bakplåtspapper i långpanna (ca 30 x 40 cm).
Grädda i 200 - 225 grader 6-7 minuter.

Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper och låt den kallna. Eller enklare: Sockra på kakan, lägg ett smör- eller bakplåtspapper över och vänd på alltihop. Ta av bottenpappret och lägg på en fuktig handduk medan kakan kallnar.

Smörkrämen: Rör poröst smör och florsocker. Rör ner äggulan och vaniljsockret och eventuellt en gnutta lös apelsinmarmelad.
Bred krämen på den kalla kakan och rulla ihop.



Som sagt, sno ihop någonting gott att smaska på, men akta er för fula bananer!!!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar