Vyer från stugan

Om mig

Mitt foto
Ja vem är jag? En kvinna på 50+ som tillbringar min mesta tid i hemmet med mina hundar o katter. Gift och har två underbara flickor :) Älskar gamla saker,loppis och auktionsfynd som alla hamnar på vår högt uppskattade sommarstuga :)

Vad sägs om lite gott :)

Västerbottens cheesecace.


Ingredienser till 30 st.

Botten:

8 st grovt bröd i skivor
50 g smör, smällt

Fyllning:

3 dl visp grädde eller matlagningsgrädde
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk vitpeppar
300 g västerbottensost, riven
salt
3 st gelatinblad
2 dl vinbärssaft, lättsötad

Tillagning:

1) Fodra en 1,5 liters brödform med plastfolie.

2) Mixa bröd och smör, tryck ut i formen till en jämn botten. Ställ in i kylen.

3) Koka upp grädde, chilipulver och peppar, dra kastrullen från plattan. Vispa ner osten tills den smält helt och låt svalna.

4) Smaka av med salt och häll i formen.

5) Låt stelna över natten.

6) Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter, krama ur och smält med 1 dl saft.

7) Rör ner resterande saft och häll gelén över ostkakan. Låt stelna i kyl.

8) Skär i små bitar, doppa kniven i varmt vatten mellan snitten.


Räkmousse



Ingredienser: 4-6 pers.

200 gr Grönlandsräkor storlek 70/90
1 dl Crème Fraiche
1 Ekologiskt Ägg
1 msk Vitt Vin
1 msk Heinz Ekologisk Chilisås eller ½ tsk Tomatpuré
Lite pressad Citron
1½ Gelatinblad
Havssalt
Cayennepeppar

Tillagning:

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Skala räkorna, spara skalen i frysen, för det kan man göra Räksoppa på så småningom.

Finhacka eller mixa räkorna. Dela ägget och rör ner gulan och crème fraiche i räkhacket. Smaksätt med chilisås, citron, salt och cayenne.

Krama ur gelatinbladen och smält i vinet på svag värme. Rör ut med en matsked av räksmeten och blanda sen ner det tillbaks. Det här görs för att inte gelatinet ska stelna snabbt i klumpar i moussen.

Vispa vitorna till riktigt hårt skum. Ta lite av räkröran och rör ner i äggvitan. Vänd försiktigt ner resten av vitan i smeten.
Fyll i små glas, ställ i kylen ett par timmar att stelna. Du kan också förbereda räkmoussen dagen innan, då utvecklas ännu mer smak.

Servera moussen i små fina glas. Lite nyskalade Räkor, Citronmeliss och Citron på toppen. Ställ glaset på några små Salladsblad med Cocktailtomater runt. Ringlade lite kallpressad Olivolja och Citronsaft på salladen.

Du kan också låta moussen stelna i små portionsformar. Vid serveringen doppar Du formen en kort stund i varmt vatten och drar en kniv runt kanten, så går de lätt att stjälpa upp.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar