Vyer från stugan

Om mig

Mitt foto
Ja vem är jag? En kvinna på 50+ som tillbringar min mesta tid i hemmet med mina hundar o katter. Gift och har två underbara flickor :) Älskar gamla saker,loppis och auktionsfynd som alla hamnar på vår högt uppskattade sommarstuga :)

Cleopatra



Blir att man tänker på Egypten och deras problem nu. För mig har Egypten alltid varit någonting som är väldigt romantiskt omspunnet, kanske dags att vakna upp nu när dom har det så tungt där.

Såg som sagt filmen om Cleopatra i går för `?((&/&%& gången.......
För mig ser Cleopatra ut som Leonor Varela som spelar henne  i filmen, Julius ser ut som Timothy Dalton och Marcus Antonius ser ut som Billy Zane. Fast om jag inte hade det skulle det inte alls vara något romantiskt.


De porträtt som påträffats och som troligtvis stämmer bäst överens med verkligheten är de mynt där Cleopatra avbildats på. Myten uppvisar en profil av Cleopatra som inte är särskilt smickrande. Hon hade en lång och krokig näsa, var relativt mörk i alla fall inte blond. Plutarchos beskriver henne som karismatisk, men att hennes skönhet inte var lika anmärkningsvärd. Hon klädde sig väl och visste att utnyttja parfym och juveler. Kanske bar hon peruk, sådana var vanligt förekommande. Kvinnorna i antikens Egypten använde mycket smink. Troligtvis även Cleopatra. Det var alltså hennes insida som fängslade människor mer än hennes yttre. Men vem var hon egentligen denna mytomspunna farao? Kommer vi någonsin att få reda på det?


Få personer är kanske så mytomspunna som Egyptens sista farao- Cleopatra. Men vem hon egentligen var vet ingen med säkerhet. Klart är att Hollywood är ansvarig för myten om att hon var sagolikt vacker.
I verkligheten ska hon se ut ungefär så här...


Eller så här.....


Jag tror att jag föredrar min bild av henne :)



Det år som forskare anser att Cleopatra VII föddes uppskattas till år 69 f Kr. Hon föddes i Alexandria, Egypten. Namnet Cleopatra är grekiska och betyder ungefär "din faders stolthet". Cleopatra tillhörde dynastin Ptolemaios, vilken hade sina anor i Makedonien.


Hennes modersmål var grekiska och hennes kultur grekisk-hellensk. Hon var duktig på språk och utöver sitt modersmål talade hon även egyptiska, hebreiska och arabiska, bland andra. Cleopatra var en mycket bildad kvinna och hade bland annat studerat medicin, geometri, retorik.
Då Cleopatras far avled cirka år 51 f.Kr blev Cleopatra regent tillsammans med sin bror Ptolemaios XIII. Faderns romerske vän Pompejus hade utsetts till barnens förmyndare. 

Pompejus mördas. 
Fyra dagar efter mordet på Pompejus anländer Caesar till Egypten för att medla mellan Cleopatra och Ptolemaios. Det var då som kärleksaffären mellan Caesar och Cleopatra sägs ha inletts. Hon var 21 år och han 52. Kanske var det av politiska skäl som de blev ett par. Vem vet?


 Ett krig utbröt till följd av Caesars ankomst till Egypten.



Under kriget hade Cleopatra blivit gravid och det alexandrinska folket kom att kalla barnet Caesarion. Huruvida Julius Caesar erkände barnet som sitt är omtvistat. Cleopatra kom nu att härska i ett av de mest byråkratiska och centraliserade samhällen som världen ditills hade skådat.
Julius och Cleopatra skills åt innan hon fött sin son. Efter födseln åker hon till Rom och Julius.


Det blir inget lyckat besök. Romarna hatar henne och Julius blir mördad. Cleopatra återvänder till Egypten.



Ja denna kvinna måste ha någonting alldeles speciellt för nu förälskar sig Julius närmaste man och Romarnas skönhet Marcus Antonius i henne.




Men Antonius relation med den egyptiska regenten vållade oro i Rom. Det romerska folket var rasande över att Marcus Antonius föredrog det icke-romerska Egypten framför dem. Octavianus, sedermera känd som kejsar Augustus, var också en del av tremannaväldet som bildats efter Caesars död. Han lät förklara krig mot Cleopatra och då även Antonius.

 Slaget vid Actium, utanför Epirus,Grekland, avgjordes till Roms fördel. Cleopatra och Antonius flydde nu tillbaka till Egypten och det är nu som det sorgliga i historien om ett av världens mest berömda kärlekspar tar sin början.

Antonius tar sitt liv i tron att Cleopatra redan är död. Dom återförenas i hennes masoleum.


 Exakt hur Cleopatra dog är det ingen som riktigt vet. En teori är att hon förgiftat sig själv. Det har spekulerats i att hon bet sig och hällde ormgift i såret. Men ingen vet. Historieskrivaren Plutarchos menar att en korg med fikon bars in till Cleopatra då hon befann sig i det masoleum hon låtit bygga, och att det bland fikonen låg en orm. Den egyptiska religionen påbjöd visserligen att om en person mötte döden genom ett ormbett skulle hon få evigt liv. Men vad som verkligen hände är en väl bevarad hemlighet. Cleopatra var 39 år gammal och begravdes vid Antonius sida, i en grav som ännu inte påträffats.



Ja så slutar denna saga....man får nästan kalla det saga för ingen, ingen vet hur det hela egentligen ligger till. Cleopatras rike ligger under vatten och dom flesta uppgifter som finns om Cleopatra kommer från Romarna, som hatade henne, hur mycket kan då stämma......


I nästa liv ska jag bli arkeolog :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar