Vyer från stugan

Om mig

Mitt foto
Ja vem är jag? En kvinna på 50+ som tillbringar min mesta tid i hemmet med mina hundar o katter. Gift och har två underbara flickor :) Älskar gamla saker,loppis och auktionsfynd som alla hamnar på vår högt uppskattade sommarstuga :)

Snart smäller det.





Rulltårta är min stora passion "bland många"
Se så fin en rulltårta kan bli med lite marsipan.




Banankaka

50 gram smör
1 ägg
1,5 dl socker
1 msk kokosmjölk
2 bananer
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat

♥ Mosa bananer och blanda med socker tillsätt vispat ägg, smält smör och kokosmjölk.
♥ Rör ihop de torra ingredienserna för sig och blanda sedan med banansmeten.
♥ Smörj en form "bröa" gärna med kokos och häll i smeten och grädda på 175 grader i 30-40 minuter.
♥ Tips! "bröa" gärna formen med kokosflingor istället för med vanligt ströbröd. Eller som på bilden ovan, dekorera den färdiga kakan med florsocker och för exempel en ros.




chokladsockerkaka!

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
75 g smör
1 dl hett vatten
(uteslut kakaon så har du en vanlig sockerkaka)
Sätt ugnen på 175 grader.

 ♥Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner dessa i äggsmeten. Smält smöret och häll ner det och vattnet och vispa till en jämn smet.

 ♥Häll sedan ner smeten i en smörjd och bröad form. Grädda mitt i ugnen i ca. 35-40 minuter. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den och låt den sedan kallna under formen.



Cappuccinobrownies

450 g mjukt smör el. margarin
Knappt 7 dl extrafint vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk osötad kakao
Drygt 5 dl råströsocker
8 ägg
6 msk snabbkaffepulver
4 msk varmt vatten
Kolaglasyr:
230 g vit choklad, bruten i bitar
110 g mjukt smör
6 msk mjölk
9 dl florsocker

Gör så här

♥Sätt ugnen på 180º. Smörj och bröa en långpanna, 30 x 40 cm. Lös upp snabbkaffepulvret i 4 msk varmt vatten. Sikta mjöl, bakpulver och kakao i en skål och tillsätt smör, råströsocker, ägg och kaffe. Vispa blandningen slät, för hand eller med elvisp. Skeda sedan över smeten i långpannan och släta till ytan.

♥Grädda kakan i 35-40 min eller tills den höjt sig och är fast. Låt den svalna helt i långpannan. Gör glasyren genom att hälla choklad, smör och mjölk i en skål, ställd över en kastrull med sjudande vatten och rör om tills chokladen har smält.

♥Lyft bort skålen från kastrullen och sikta ner florsocker. Vispa glasyren slät och bred ut den över kakan. Pudra kakans ovansida med siktad kakao och skär den i rutor.


Man kan alltid ta en liten efterrätt emellanåt :)


Yoghurtglasstglass
4 portioner

Ingredienser

2 äggulor
1/2 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsockerniljsocker
1 dl sylt, t ex hallonsylt
1 dl vispgrädde
2 dl yoghurt

♥Vispa äggulorna, florsockret och vaniljsockret. Blanda i sylten.

♥Vispa grädden hårt. Rör ned den och yoghurten i smeten.

♥Häll upp yoghurtglassen i en form och frys i cirka 4 timmar
.

♥Tina yoghurtglassen i kylskåp en stund före servering


En citron eller ananas paj är alltid gott efter en stadig middag.


Citronpaj


Ingredienser

12-14 bitar
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g Arla smör
1 äggula

Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl Arla Ko vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och pressad saft av 1 1/2 citron
Gör så här
♥Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl 30 min.

♥Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna och häll fyllningen i pajformen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kallna.



Efterrätt i glas.
 
Den här moussen är jättegod, både som fyllning i tårtor och serverad i portionsglas som dessert tillsammans med jordgubbar, smultron, hallon eller andra bär! Som tårtfyllning räcker den till 1-2 lager beroende på hur tjocka lager man vill ha.

5 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 gelatinblad

♥Blötlägg gelatinet i rikligt med kallt vatten i 10 minuter. Vispa 4 dl av grädden (inte för hårt!) och koka upp resterande 1 dl.

 ♥Hacka chokladen fint och häll sedan den kokta grädden över och rör till en slät massa. Lägg i gelatinet (krama inte ur det) och rör tills det smält. Vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden.



Tårtbotten
 
Den här tårtbottnen tycker jag är bra, den blir lätt och luftig. Receptet är lagom till en 24 cm form, men går bra att både dubbla och tredubbla!
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dessa i smeten. Häll ner i en smörjd och bröad/mjölad form och grädda mitt i ugnen i 35-40 min. Håll lite koll mot slutet, det kan hända att man behöver lägga på ett bakplåtspapper sista stunden för att inte bränna ytan. Låt sedan bottnen svalna i formen.

 ♥ ♥ ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar