Vyer från stugan

Om mig

Mitt foto
Ja vem är jag? En kvinna på 50+ som tillbringar min mesta tid i hemmet med mina hundar o katter. Gift och har två underbara flickor :) Älskar gamla saker,loppis och auktionsfynd som alla hamnar på vår högt uppskattade sommarstuga :)

Man måste säga........



Kom in på en sida med bilder från förr.
Då menar jag inte bara en si så där 15-20 år nä jag menar 3500 år.
Många gånger när man läser om antikens Egypten så småskrattar man för sig själv och tycker nog att dom var ganska konstiga. 
Däremot så måste jag säga att jag personligen är helt faschinerad av deras levnadssätt.
Vi har fått så mycket historia från  just Egypten.
Som deras balsamering, den tycker man är ganska konstig den med. Deras tro att dom skulle vakna upp en dag och att kroppen skulle behövas, skit i allt som verkligen är nödvändigt för en kropp att fungera, hjärna, hjärta lever och allt sånt där det tog man ut.
Hur i jesse namn hade dom tänkt vakna upp och komma sig vidare utan dom, jag menar i regel las alla organ i en kruka på sidan om men hur skulle dom hitta igen dom utan att ens ha en hjärna att tänka med.....ja som sagt man måste ju få smålé.
En som faschinerar mycket är Nefertiti. Att hon var en väldigt vacker kvinna det förstår man när man ser bysten av henne.

Så vacker.

Men det konstiga är att man kan även se att hon var vacker 3500 år senare. Dom tror att dom har hittat hennes grav men riktigt säkra tror jag inte att dom någonsin kan vara, som min mamma brukade säga " i trov döm fabulär muche" Ha, ha man kan förstå att hon tyckte det, speciellt eftersom hon inte var så intresserad av arkeologi över huvud taget.

Själv skulle jag kunna stå med skallen nere i jorden om jag bara fick möjligheten att få vara arkeolog i Egypten.

Åter till Nefertiti.....


Nefertiti var maka till Akhenaton. Det debatteras fortfarande om hennes ursprung, vissa tror att hon var en prinsessa från ett annat land. Hon födde sex döttrar, det är möjligt att hon också hade söner, men inget har kommit fram om detta.
Nefertiti visas mer framträdande än andra egyptiska drottningar. Hennes namn i hieroglyfer är inneslutet i en kunglig cartouche, och det finns faktiskt fler statyer och målningar av henne än av Akhenaton " tro jag det, hon måste ha varit mycket vackrare än han". Vissa har till och med hävdade att det var Nefertiti, inte Akhenaton, som anstiftat den monoteistiska religionen Aton. Det är runt år 15 som Nefertiti mystiskt försvinner ur sikte. Det kan vara att hon dog, även om ingen indikation på detta finns. Vissa forskare tror att hon blev bannlyst av någon anledning, och levde resten av sina år i norra palatset.

Detta tros då vara Nefertiti, jag tycker man kan se hennes vackra rena drag fortfarande alltså 3500 år senare.

Men visst ser hon väl lite Alien ut, väldigt stor skalle!!



Nefertiti var alltså en vacker drottning som levde i Egypten för över 3500 år sedan. När hon var 12 år gammal giftes hon bort med Akhenaton, en egyptisk pharao. 14 år efter sin makes död försvann alla spår efter Nefertiti. Ingen visste vart hon tog vägen. Men för några år sedan hittade arkeologer en gravkammare med tre mumier. Joann Fletcher, en brittisk arkeolog, tror att en av mumierna är Nefertiti, alltså hon här ovan med näsduken i munnen.




"Kolla in hårsvallet, tänk om man har haft det där i dag......"

Man hittade tre mumier, två kvinnor och en pojke. Den andra kvinnliga mumien som syns här ovan tror man är drottningen Tiye, styvmamma till Tuthmosis.
Pojken som låg i mitten, tror man är Tuthmosis. Han dog vid 11 års ålder.

Detta ska då vara Tuthmosis.


Arkeologerna och forskarna är inte heller säkra på om det verkligen rör sig om en kunglig gravkammare. Men det finns tecken på att det kan vara det. Den första kvinnan, drottningen Tiye ligger i en kunglig position, med armen mot bröstet. Hon har säkert hållit i en kunglig spira, som plundrarna tog. Den andra kvinnliga mumiens arm är borta, säkert avsliten, men den hittar Joann Fletcher några dagar senare i gravkammaren, och hennes arm vilar också mot bröstet, med knuten hand. Joann Fletcher hittar också tydliga tecken på att mumien faktiskt kan vara Nefertiti. Den långa halsen, helrakad skalle, bandmärket på huvudet och dem dubbelpiercade hålen i vänstra örat.


Joann Fletcher är helt säker på att dom hittat Nefertitis mumie. Hon ser likheter med mumien och Nefertiti. Men mumierna är i väldigt dåligt skick. En trolig teori är att plundrare hade varit i gravkammaren, tagit skatterna och skadat mumierna svårt. Varför visste ingen. Man kunde bara spekulera. Kanske var de här kungliga mumierna inte omtyckta när dem levde?

Efter sex månader så lyfter man ut mumien (som man tror är Nefertiti) och ett expert-team skannar mumien och börjar ta prover. Mumien visar sig vara en ung kvinna, som troligen dött i 25-30-årsåldern. Men det förblir en gåta hur hon dog. Armen som hittades testas också, men det visar sig att det inte kan vara rätt arm till mumien. Teamet får mycket gjort och får svar på många frågor, men måste till slut avsluta projektet. Mumien lägger man tillbaka i gravkammaren. Joann Fletcher har många andra forskare emot sig, som inte tror att mumien är Nefertiti, men det struntar hon fullständigt i. Hon tror att mumien är Nefertiti.



Nefertitis öde har väckt många frågor, men lite svar. Egentligen är det bara mumien i den mystiska gravkammaren som vet vem hon egentligen var när hon levde. Hon kanske verkligen är Nefertiti, en av Egyptens mest omtalade drottningar? Men det lär vi aldrig få veta. Hennes identitet och öde förblir en gåta.

Nefertiti och Akhenaten

Målning av Nefertiti på sin dödsbädd.
Förhoppningsvis sörjd av någon, kanske hennes döttrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar